At tage for stort ansvar

Når en voksen i familien er psykisk syg, sker det ofte, at rollerne i familien bliver byttet om. Det gælder især, hvis du bor alene sammen med din far eller mor. Lige pludselig er det dig, der tager ansvaret for de praktiske ting som indkøb, madlavning og rengøring. Og dig, der sørger for at hente og bringe mindre søskende til skole og børnehave.

Måske kommer du også til at tage mere hensyn til den syge forælder på andre områder. Det kan være du bliver hjemme, når vennerne tager i byen. Det kan være, du er opmærksom på, om din forælder får medicin og søvn. At du passer på den syge i en grad, andre børn og unge ikke gør.

Hvis du har det sådan skal du bede om hjælp. Det kan være i familien, i psykiatrien, i socialforvaltningen i kommunen eller via skolen. Men ofte er det lettere sagt end gjort. Mange unge er bange for, hvad der sker, hvis de beder om hjælp. Vil myndighederne begynde at tænke på, om ens forældre er gode nok til, at man kan blive boende hjemme? Vil kammeraterne eller lærerne se ned på en, fordi man beder om hjælp?

Der kan være mange tanker og bekymringer, der kører rundt i hovedet. Her kan det være vigtigt at finde en, du har tillid til og snakke om, hvor du evt. skal henvende dig, og hvad du skal sige, når man skal bede nogen om hjælp.

I det hele taget er det vigtigt, at du gør opmærksom på dine egne ønsker og behov. For selv om du gerne vil hjælpe din syge forældre, kan du ikke hjælpe nogen, før du har hjulpet dig selv.