Forholdet til venner

Når der er psykisk sygdom i familien, kommer det let til at påvirke dit sociale liv.

Måske tager du ikke kammerater med hjem, fordi du er usikker på, hvordan din mor eller far har det. Måske er du mindre ude blandt andre, fordi du synes, du skal blive hjemme og passe på din forælder. Måske prøver du at holde dine forældre væk fra arrangementer i skolen, fordi du er bange for, at der skal opstå pinlige situationer.

Det kan også være, at andre børn og unge holder sig tilbage fra at komme hjem til dig. De ved måske ikke noget om psykisk sygdom og forestiller sig, at det er noget underligt og skræmmende.

Måske skammer du dig
Det kan også være, du går rundt og tror, at alle de andre har velfungerende familier. Måske skammer du dig over at komme fra en familie, der ikke lever op til de forventninger og ønsker, man har om, hvordan en familie skal være. Og så er det bedre at gardere sig og skjule forældrene for de andre.

Hvad er normalt?
Hvis du i mange år har levet i en familie, der er ramt af psykisk sygdom, kan det være svært at vide, hvad der er normalt, og hvad der er unormalt. Det er, som om grænserne mellem det normale og det unormale bliver udvisket.